HVB_hat.png

Aktuális hírek

Értesítés a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatos eljárásról

2020. március 12. 10:06

Értesítés a koronavírussal (COVID-19) kapcsolatos eljárásról

          A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása alapján tájékoztatjuk a tisztelt lakosságot a koronavírus fertőzéssel kapcsolatos teendőkről.

KIKET TEKINTÜNK GYANÚS ESETNEK?

Olyan akut légúti fertőzésben szenvedő beteget, akinél az alábbi tünetek köl legalább egy fennáll: láz (38°C feletl), köhögés, légszomj hirtelen megbetegedési kezdettel, függetlenül a megbetegedés súlyosságától,

ÉS

aki a tünetek kezdetét megelőző 14 napban

- szoros kapcsolatban volt megerősített vagy valószínűsített új koronavírus fertőzött személlyel

VAGY

- olyan, az új koronavírus fertőzéssel érintett területen járt, ahol a folyamatos közösségi terjedés feltételezhető.

Érintett területek listája 2020. március 1-én a következő: Kína, Szingapúr, Hong Kong, Japán, Dél-Korea, Irán, Olaszországban az alábbi tartományok: Lombardia, Emilia-Romagna, Veneto, Piedmont. A folyamatosan aktualizált lista az NNK honlapon (https://www.nnk.gov.hu/) honlapon elérhető.

 

KIK A VESZÉLYEZTETETTEK?

A vírus nem válogat. Bárki lehet fertőzött. A tünetek súlyosságát viszont az általános egészségi állapot nagyban befolyásolja. Egészséges egyéneknél a fertőzés tünetmentesen vagy minimális náthára jellemző tünettel lezajlik.

 

Azok a fertőzött páciensek, akik

 • idősek (65 év felettiek)
 • szív-érrendszeri megbetegedésük van
 • tüdőbetegek (Asthma, COPD)!!!!
 • immunológiai megbetegedésük van, vagy immunrendszert érintő kezelés alatt állnak (daganatos betegségek, biológiai kezelés alatt állók)

hatványozottan ki vannak téve a súlyos szövődményeknek, de ez nem csak a koronavírussal kapcsolatban, hanem bármely más vírusos és egyéb fertőzéses megbetegedéssel kapcsolatban is így van!!!!

 

MI A TEENDŐ, ha a tüneteket észleli, és érintkezett fertőzött személlyel vagy járt fertőzéssel érintett területen?

 

 1. első és legfontosabb: NE ESSEN PÁNIKBA!!
 2. NE JÖJJÖN A RENDELŐBE!!!
  • Amennyiben Ön fertőzésre gyanús páciensnek minősülő beteg, Önnel egy légtérben nem tartózkodhat sem más páciens, sem az egészségügyi személyzet!! Telefonon jelezze a háziorvosának a panaszait, aki kikérdezést követően dönt a megfelelő egészségügyi intézménybe szállításáról, erre elkülönített mentőgépkocsival! Amennyiben igazolódik az Ön fertőzöttsége a kórházi ellátás alatt, úgy az Önnel egy légtérben tartózkodó, egyébként tünetmentes egyéneket is karantén alá vonják, így a háziorvost és a nővéreket is, mellyel megbénulhat a további egészségügyi ellátás!!!
  • A fertőzésre gyanús pácienseket saját gépkocsival (közeli hozzátartozók) is beszállíthatják a területi ellátási kötelezettséggel rendelkező fekvőbeteg intézmény infektológiai osztályára, a fogadó intézmény előzetes értesítését követően. A légúti tünetekkel jelentkező beteg ne használja a tömegközlekedést, ne használjon taxit, ne kérjen fel ismerőst a szállításra!
 1. TARTSA BE A HIGIÉNIAI SZABÁLYOKAT!!!!
 • mosson gyakran, alaposan (legalább 30 másodpercig) kezet szappannal!
 • zsebkendőbe köhögjön, tüsszentsen, majd ezt használat után azonnal dobja ki!
 • kerülje a zsúfolt helyeket, ahol nagyobb a fertőzés lehetősége!
 • amennyiben csak állandó gyógyszereit szeretné kiíratni, telefonon jelezze azt a rendelőjében, az elektronikus térben a kiírást követően a gyógyszertárakban recept nélkül kiválthatja vényeit! Ne üljön emiatt a járványügyi szempontból kiemelt fertőzési forrásnak számító orvosi rendelőben!!!!!
 • fogászati halasztható beavatkozásokat kérjük, halassza későbbre, a fogorvosi ellátást sürgős esetek miatt vegye most csak igénybe!!

 

Háziorvosok elérhetősége

 

 1. Rudner Bernadett 06-66-491-258
 2. Barta Krisztina 06-30-902-58-94, 06-66-400-837
 3. Imre Gábor 06-30-938-07-36
 4. Nagy Vilmos 06-66-491-060

  TOP-2.1.3-16 TOP-1.2.1-15 TOP-4.3.1-15 TOP-5.2.1-15 TOP-3.2.1-16 TOP-2.1.2-16 vp6_7_2_1_7 efop_2_4_3_18_2018 Fzesgyarmat KEOP Projekttbla 4_1_1_ Projekttbla testverprogram top_5_3_1

 

Önkormányzat elérhetőségei: Telefon: 06-66/491-058, Fax: 06-66/491-361, E-mail: info@fuzesgyarmat.hu, Cím: 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.