------------------------------------
HVB_hat.png
------------------------------------
Népszámlálás 2022
------------------------------------

Civil szervezetek

FÜZESGYARMATI NÉPI KISMESTERSÉGEK ÉS KÉZMűVESEK EGYESÜLETE

FÜZESGYARMATI NÉPI KISMESTERSÉGEK ÉS KÉZMűVESEK EGYESÜLETE

 

 

 

 

 

Civil szervezet neve: Füzesgyarmati Népi Kiskesterségek és Kézművesek Egyesülete

 

Címe: 5525 Füzesgyarmat Klapka u. 22.

 

Civil szervezet telefonszáma: 06/70-9530-700

 

Civil szervezet E-mail címe: mice.teri@gmail.com

 

Bejegyzés éve: 2005.

 

Szervezet képviselőjének neve: Kovács Pálné

 

Telefonszáma: 06/70-9530-700

 

E-mail címe: mice.teri@gmail.com

 

Schamschula Virág

 

Telefon: 06/30-9770-842

 

E-mail: info@diszuvegezes.hu

 

Rövid, szöveges bemutatkozás:

 

A Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete 2005. szeptember 1-jén alakult 15 alapító taggal. Több mesterség alkotóit tömöríti. Vannak közöttünk gyapjúszövők, bőrművesek, hímző, fazekas, mézeskalács készítő, szalma-, csuhéfonó, díszüveg készítő és foltvarrók. Többen közülünk népi játszóház vezetők, szakoktatók.

 

Célunk a Sárrét népi kultúrájának, kézműves hagyományainak ápolása, a feledésbe merült mesterségek bemutatása és átörökítése a jövő nemzedékek számára.

 

Programjaink:

 

  • Játszóházi foglalkozások szervezése, lebonyolítása
  • "Szöszmötölő" alkotótábor gyerekeknek
  • Mesterségek bemutatása
  • Kiállításokon mutatjuk be a népi mesterségek tárgyi kultúráját egyesületünk tagjainak alkotásain keresztül
  • Hagyományőrző rendezvényeken veszünk részt, bemutatjuk és árusítjuk kézműves termékeinket

 

Tevékenységünk igen gazdag, sokoldalú. Programjainkra minden érdeklődőt szeretettel várunk.

 

Amennyiben felkeltettük érdeklődését és támogatni szeretné egyesületünket, kérjük ajánlja fel adója 1%-át.

 

Adószám: 18390605-1-04

 

 

Újra Szöszmötölő! - Szöszmötölő tábor

2012. július 30-augusztus 3.

 

A Füzesgyarmati Népi Kismesterségek és Kézművesek Egyesülete 2012. július 30. és augusztus 3. között már 3. alkalommal rendezte meg a Szöszmötölő kézműves táborát a KLAPI technika épületében. Az idei a tábor témája a virágok voltak, eköré szerveztünk minden tevékenységet. Nagy volt az érdeklődés, 45 gyermek vett részt a programunkon 5- 14 éves korig. A foglalkozások 9-13 óráig tartottak. Sokféle tevékenységgel vártuk a résztvevőket. Érdekes kézműves technikákat próbálhattak ki a gyerekek.

 

Az idén először volt a kínálatunk között a hímzés. Tíz ügyes kezű gyermek készített kalocsai mintával hímzett terítőt. Először mintakendőn megtanulták a száröltést, a lapos öltést /gyarmatiasan tőtött öltést/ és a huroköltést / slingelést/. A minta kiválasztása és kidrukkolása után kezdhették meg a terítő hímzését, majd amikor elkészült, a szélén körbevágták. A hímző csoport tagjai nagyon kitartóan és szorgalmasan dolgoztak. Büszkén vitték haza a munkáikat. Népszerű volt a gyerekek körében a varrás. Színes filc anyagból készítettek pénztárcát és zsebkendőtartót szálöltéssel és pelenkaöltéssel. Virágmotívumokkal, gyöngygyökkel díszítették.
 

Megismerkedtek a fazekas mesterség alapjaival. Készítettek „marokedényt", síklapokból és felrakással kisebb tárgyakat, amiket különböző díszítéssel tettek egyedivé.
A tábor ideje alatt nagyon népszerű volt a fonás. Sok színes karkötők, pántok kerültek ki a kezeik közül boszorkányfonással, indiánfonással, és körmöcskén.
Vonzó volt számukra a nemezelés. A színes gyapjúból labdát nemezeltek, majd tűnemezeléssel díszítették.
Érdekes volt a gyerekek számára a batikolás. Pamutszatyrokat, terítőket, pólókat mintáztak kötözéssel. Kíváncsian bontogatták ki a kötözéseket és csodálkozva nézték a kialakult mintázatot.
Készítettek még virágos papírforgókat, szalvétatechnikával képeket és a rafia sodrásával kis virágcsokrokat.
A hét folyamán tulipánkalácsot sütöttünk a gyerekeknek, naponta tízóraival, friss gyümölccsel, limonádéval kínáltuk őket.
Pénteken a Füzesgyarmatiak és Elszármazottak Baráti Köre látott vendégül bennünket az Elszármazottak Házában, ahol kemencében sült finomságokkal vártak minket. A gyerekek nem csak megfigyelhették a kürtöskalács készítését, hanem ki is próbálhatták. A kemence illata nagyon csábító, a kisült kalács pedig nagyon kapós és finom volt.
A tábor ideje alatta az udvaron a Füzesgyarmat Jövőjéért Polgári Egyesület népi játszótéri elemeit használhatták a táborozók. A szünetekben örömmel vették birtokukba a gólyalábakat, a mocsárjárókat és a többi játszótéri eszközt.
A tábor nagyon sikeres volt, jó hangulatú, vidám és termékeny hetet zártunk. A résztvevők közül sokan már az előző években is velünk szöszmötöltek, ez idő alatt barátságok szövődtek, és már előre várják a következő találkozást a gyerekek. Szeretettel fogadjuk az érdeklődőket jövőre is.

 

Köszönetet mondunk támogatóinknak:

 

Füzesgyarmat Önkormányzata
Füzesgyarmatiak és Elszármazottak Baráti Köre
Füzesgyarmat Jövőjéért Polgári Egyesület
Kovácsné Czeglédi Mária képviselő asszony

 

Kovács Pálné

elnök

 

A táborban készült felvételek: Az összes felvételt tekintsék meg itt, a Képgalériában! (Mind az itt, mind a Képgalériában látható felvételeket készítette: Barabásné Szívos Katalin)

 

 

 

 

 

 

 

További képek szervezetünk életéről, alkotásainkról:

 

Egyesületünk logója

Egyesületünk logója

 

Az életnagyságú Betlehem karácsonykor

Az életnagyságú Betlehem karácsonykor

 

...és az adventi koszorú

...és az adventi koszorú

 

Botos bábok

Botos bábok

 

A Füzesgyarmati Napok rendezvényen

A Füzesgyarmati Napok rendezvényen

 

Szintén a Füzesgyarmati Napok rendezvényen

Szintén a Füzesgyarmati Napok rendezvényen

 

 

A Szöszmötölő alkotótáborban

A "Szöszmötölő" alkotótáborban

 

Ugyancsak a Szöszmötölő alkotótáborban

Ugyancsak a "Szöszmötölő" alkotótáborban

 

Pavilonunk egy rendezvényen

Pavilonunk egy rendezvényen

 

 

Tekintsék meg rólunk ezt a kis összeállítást, amely az 5. születésnapunkra készült!

   TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BS1-2022-00027 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1-1-1 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1_2_3-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-2.1.1-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1.2.2-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-3.1.2-21 pályázat linkelhető képe Projekttbla Building TOP-1.4.1-19 pályázat linkelhető képe TOP-1.4.1-19 pályázat linkelhető képe TOP-2.1.3-16 pályázat linkelhető képe TOP-1.2.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-4.3.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-5.2.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-3.2.1-16 pályázat linkelhető képe TOP-2.1.2-16 pályázat linkelhető képe vp6_7_2_1_7 pályázat linkelhető képe efop_2_4_3_18_2018 pályázat linkelhető képe Fzesgyarmat KEOP pályázat linkelhető képe  EFOP-3.9.2 pályázat linkelhető képe Projekttbla 4_1_1 pályázat linkelhető képe Projekttbla testverprogram top_5_3_1 pályázat linkelhető képe

 

Önkormányzat elérhetőségei: Telefon: 06-66/491-058; 06-66/491-401; 06-66/491-858, E-mail: info@fuzesgyarmat.hu, Cím: 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.