------------------------------------
HVB_hat.png
------------------------------------
Népszámlálás 2022
------------------------------------

Civil szervezetek

FÜZESGYARMATI NŐK EGYESÜLETE

FÜZESGYARMATI NŐK EGYESÜLETE

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Civil szervezet neve: Füzesgyarmati Nők Egyesülete

 

Címe: 5525 Füzesgyarmat Aradi utca 15.

 

Alapítás éve: 1993.

 

Szervezet vezetője: Botorné Ványi Margit

 

Telefonszáma: 06/30-555-7342

 

E-mail címe: vanyimargit@fuzestv.hu

 

Rövid szöveges bemutatkozás:

 

A Füzesgyarmati Nők Egyesülete a Sárrét egyik legaktívabb civil szervezete. Szervezetünk 1993-ban alakult Nőklubként, majd 1997 októberétől a Füzesgyarmati Nők Egyesülete néven tevékenykedik. Az egyesület célja: a nők társadalmi egyenjogúságának, esélyegyenlőségének megvalósítása.

 

Az egyesület képviseli a nők és a családok érdekeit, segíti tagságát jogaik érvényesítésében. Az egyesület kezdeményez, támogat minden olyan kulturális, szociális, egészség, és környezetvédelmi programot, amelyek hozzájárulnak a nők és rajtuk keresztül a családok helyzetének javításához. További célunk a Sárrét hagyományának ápolása, megőrzése és annak átadása az utókor számára.

 

Céljaink között van még a környezet védelem, környezetünk szépítése, egészségünk megőrzése. Fontosnak tartjuk a hálózatépítést, szívesen kapcsolatot teremtünk olyan civilszervezetekkel, akik hasonló célkitűzéseken dolgoznak.

 

Az egyesület tagsága heterogén úgy iskolai végzettség, mint érdeklődés terén, minden tag egy egyéniség, éppen ezért tudunk több területen is sikeresen dolgozni. Egyesületünk aktivitását és szemléletét az is jól tükrözi, hogy rendszeresen segítünk a rászorulóknak. Több "Jótékonysági estet" is szerveztünk az elmúlt években, mely rendezvények igen sikeresnek mondhatók, hiszen komoly segítséget tudtunk adni a betegségükből nehéz élethelyzetbe került embertársainknak.

 

Sajnos egyre több nő illetve család jut olyan helyzetbe, hogy segítségre van szüksége, melyben egyesületünk jelentős szerepet kíván vállalni az elkövetkező években is. Eredményes munkánkhoz az is hozzájárul, hogy városunk mindenkori vezetése fontosnak tartja civilszervezetünk működését és számít egyesületünkre. Továbbá fontosnak tartjuk azt is, hogy továbbra is országos hálózata legyen a nőmozgalomnak, hiszen úgy véljük, a XXI. században egyre nagyobb feladat hárul a nőkre és szervezeteikre!

 

Legfontosabb tevékenységeink:

 

- „Húsvétváró" Családi Nap
- „A Sárrét virágai és ízei" című rendezvény
- Házaspárok köszöntése - „Hagyományos család modell" fontosságának megismertetése
- Több alkalommal vettünk részt országos Nő konferencián, illetve egyéb szervezetek által tartott szakmai napokon, valamint mi is szerveztünk hasonlókat településünkön
- Baráti találkozókon való részvétel hasonló civilszervezetekkel, többek közt Magyarbánhegyes, Lakitelek, Okány, Vésztő, Szeghalom, Dévaványa, Ecsegfalva, Biharugra településekkel

 

Az egyesület friss hírei

 

Az idei nyáron ismét változatos programokat rendeztünk, illetve számos rendezvényen vett részt egyesületünk. A nyarat baráti látogatással kezdtük, hiszen elsőként ellátogattunk Lakitelekre. Mint ismeretes, az ottani Nőbizottsággal immár több mint 10 éves kapcsolatot ápol egyesületünk. Az egész napos rendezvény alkalmat adott arra, hogy megismerhessük a település főbb nevezetességeit, továbbá megvitattunk számos nőket, családokat, gyermekeket érintő témakört, és többek közt elültettük az általunk ajándékba vitt gyönyörű fát, amit barátságunk jeléül a település központi parkjában helyezhettünk el. Jövőre mi leszünk a házigazdák, így a lakiteleki nőtársaink tesznek majd ismételt látogatást városunkba.

 


A nyáron felhívtuk a figyelmet a környezetvédelemre is. Smaragdfát ültettünk a helyi Családsegítő Központ udvarán. A fát a Magyar Nők Szövetsége ajándékozta egyesületünknek. Az említett országos szövetség még 2012. április 18-án csatlakozott a Privát Klímaszabályozási Mozgalomhoz. A program lényege, hogy minél több hasonló fát ültessenek a települések, hiszen a Smaragdfa többek közt egy igen gyorsan növő fa, magas a fűtőértéke - ezáltal faanyagot is biztosít - és nem utolsó sorban gyönyörű a virágzata, továbbá óriási leveleinek köszönhetően hatalmas mennyiségű széndioxidot nyelnek el. Az említett fa ültetésével így egyesületünk is felhívta a figyelmet a klímaszabályozás fontosságára, valamint bízunk abban, hogy egyre többen ültetnek a kezdeményezésünk hatására hasonló fákat településünkön az elkövetkező években.

 


Egy új programot is meghirdettünk az idei nyárra, mégpedig a „Legfinomabb gyarmati sütemények" versenyét. 5 kategóriában lehetett nevezni: kelt tészták, sós apró sütemények, édes apró sütemények, torták, sütés nélküli sütemények. Szakmai zsűri döntött a helyezésekről, a helyezettek díjazásban részesültek. Rendezvényünk nagy sikert aratott, így jövőre ismét megrendezésre kerül.

 


Természetesen nem maradhatott el az idei évben sem, hogy ne képviseltesse egyesületünk magát az V. Nagyrábéi Színjátszó Fesztiválon. Az előző évek hagyományaitól eltérően, most a fiatalabb korosztály készült bemutatóval, hiszen Éri Brigitta énekelt és kápráztatta el csodálatos hangjával a hallgatóságot, valamint Dobák Csaba verseivel szórakoztatta a megjelenteket. A két fiatal fellépése ismét nagy sikert aratott a fesztiválon.

 


Augusztus 2-án a Kínai Népköztársaság Hunan tartomány magas rangú állami vezetői tettek látogatást Budapesten a Magyar Nők Szövetségének székházában. Kína népességi és családtervezéssel foglalkozó vezetői többek közt az alábbi területeket vitatták meg a magyarországi szakemberekkel: a magyarországi nők helyzete, a lakosság egészségügyi állapota, de felvilágosítást kaptak a gyermekek korai fejlesztő programjairól is. A szűk körű szakmai megbeszélésre meghívást kapott Suchné Szabó Edit a Magyar Nők Szövetségének elnökségi tagja, önkormányzati képviselő, aki a vidéken élő nők, a gyermekek és családok helyzetéről tartott beszámolót, majd ezt követően különböző turisztikai kiadványokat, valamint az Önkormányzat által biztosított füzesgyarmati emléktárgyakat nyújtott át a kínai delegáció tagjainak. Mindezek mellett a képviselő asszony az egyesületünk két tagja - Hegedűsné Margitka és Oláhné Erzsike - által készített tájjellegű csörögével is népszerűsítette településünket a kínai vezetők részére, amely igen ízletesnek bizonyult számukra.

 


Az idei nyarat baráti látogatással kezdtük és azzal is zártuk, hiszen augusztus végén ellátogattunk Magyarbánhegyesre, ahol egy igen kellemes, vidám napot töltött el egyesületünk néhány tagja. Az ottani nőtársainkkal is hosszú évek óta tartjuk a kapcsolatot, hiszen évről - évre ellátogatnak rendezvényeinkre, és viszont látogatjuk mi is az általuk rendezett találkozókat, ahol nem csak szakmai, hanem baráti beszélgetéseknek is alkalmat biztosítanak az összejövetelek.

 

Egyesületünk élete képekben:

 

Egyesületünk logója

 

Kép nagyításához, kattintson a képre!

 

Kép nagyításához, kattintson a képre!

 

Kép nagyításához, kattintson a képre!

   TOP_PLUSZ-1.2.1-21-BS1-2022-00027 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1-1-1 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1_2_3-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-2.1.1-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-1.2.2-21 pályázat linkelhető képe TOP_PLUSZ-3.1.2-21 pályázat linkelhető képe Projekttbla Building TOP-1.4.1-19 pályázat linkelhető képe TOP-1.4.1-19 pályázat linkelhető képe TOP-2.1.3-16 pályázat linkelhető képe TOP-1.2.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-4.3.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-5.2.1-15 pályázat linkelhető képe TOP-3.2.1-16 pályázat linkelhető képe TOP-2.1.2-16 pályázat linkelhető képe vp6_7_2_1_7 pályázat linkelhető képe efop_2_4_3_18_2018 pályázat linkelhető képe Fzesgyarmat KEOP pályázat linkelhető képe  EFOP-3.9.2 pályázat linkelhető képe Projekttbla 4_1_1 pályázat linkelhető képe Projekttbla testverprogram top_5_3_1 pályázat linkelhető képe

 

Önkormányzat elérhetőségei: Telefon: 06-66/491-058; 06-66/491-401; 06-66/491-858, E-mail: info@fuzesgyarmat.hu, Cím: 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.