helyi_onk_kituzes

HVB_hat.png

Helyi onkormanyzati.png

Nemzetisegi onkormanyzati.png

Közérdekű információk

FELHÍVÁS - Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelése

FELHÍVÁS - Ebzárlat és legeltetési tilalom elrendelése

Veszettség elleni védekezés miatt a Békés Megyei Kormányhivatal Gyomaendrődi Járási Hivatal Járási Állategeészségügyi és Élelmiszer-ellenörző Hivatal ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el.

FELHÍVÁS

VESZETTSÉG ELLENI VÉDEKEZÉS
EBZÁRLAT ÉS LEGELTETÉSI TILALOM ELRENDELÉSE

A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL
GYOMAENDRŐDI JÁRÁSI HIVATAL
JÁRÁSI ÁLLATEGÉSZSÉGÜGYI ÉS ÉLELMISZER-ELLENŐRZŐ HIVATALA

 

2013. március 30-tól - 2013. április 28-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendel el

 

Békés megyében 2013. március 30. és 2013. április 14. között történik a vadon élő húsevők veszettség elleni csalétkes immunizálása.

A vakcinát tartalmazó fólia kapszula az ember számára bűzös, de a rókák által kedvelt ízű és szagú (szürkésbarna színű) csalétekbe van rejtve. A róka miközben megeszi a csalétket, szétrágja a kapszulát, így a vakcina bejut a szervezetébe.
A csalétek kihelyezése kis magasságból, repülőgépről történik.
A csalétekbe helyezett vakcina emberre és állatra ártalmatlan, VESZÉLYT NEM JELENT! A kihelyezett csalétekhez SEMMI ESETRE SEM SZABAD HOZZÁNYÚLNI, mert a vakcinavírus bőrbe, szájba, szembe, orrba, sebbe kerülhet.
- Ha a vakcina ép bőrfelületre kerül, azonnal jódtartalmú fertőtlenítőszerrel, ennek hiányában 70 %-os alkohollal le kell mosni!
- Ha az oltóanyag friss sebbe, vagy nyálkahártyára kerül, azonnal ORVOSHOZ KELL FORDULNI!

 

Annak érdekében, hogy a vakcinát csak a vadon élő húsevők vegyék fel, a 164/2008.(XII.20.) FVM rendelet 8. (5) bekezdése értelmében vakcinázás kezdetétől számított 14 napig az érintett területeken a kerületi főállatorvos ebzárlatot és legeltetési tilalmat köteles elrendelni.


EBZÁRLAT


Felhívom az ebtulajdonosok figyelmét arra, hogy az ebeket a zárlat ideje alatt tartsák zár alatt, vagy megkötve!
KUTYÁT KÖZTERÜLETRE KIZÁRÓLAG PÓRÁZON, SZÁJKOSÁRRAL ELLÁTVA szabad vinni!


LEGELTETÉSI TILALOM

 

A növényevő állatok tulajdonosai a legeltetést a jelzett időben szüneteltessék, az esetleges fertőzésveszély elkerülése végett. A vakcinázás hatékonysága miatt a vakcinázási kampány megkezdésétől számított 14 napig TILOS A LEGELTETÉS!


A zárlat ideje alatt a polgármesteri hivatal munkatársai gondoskodnak a szabadon kóborló kutyák befogásáról.
Aki a vakcinázott területen elhullott vadon élő, vagy háziállatot talál, a tetemet hagyja érintetlenül, és haladéktalanul értesítse a legközelebbi állatorvost, az önkormányzatot, vagy a vadásztársaságot!


Kérjük, a fentiekről gyermekét is tájékoztassa!  TOP-2.1.3-16 TOP-1.2.1-15 TOP-4.3.1-15 TOP-5.2.1-15 TOP-3.2.1-16 TOP-2.1.2-16 vp6_7_2_1_7 efop_2_4_3_18_2018 Fzesgyarmat KEOP Projekttbla 4_1_1_ Projekttbla testverprogram top_5_3_1

 

Önkormányzat elérhetőségei: Telefon: 06-66/491-058, Fax: 06-66/491-361, E-mail: info@fuzesgyarmat.hu, Cím: 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.