Projekttbla 4_1_1_

Aktuális hírek

Két keréken is biztonságban

Tavasszal hónapokig tartó pihenő után kezdik újra használni járműveiket a motorkerékpárok tulajdonosai. A balesetek elkerülése érdekében a Szeghalmi Rendőrkapitányság óvatosságra inti a két keréken közlekedőket.
A Szeghalmi Rendőrkapitányság arra kéri a motorosokat, hogy csak kifogástalan műszaki állapotú járművel induljanak útnak. A hosszabb őszi, téli pihenő után alaposan nézzék át, vizsgáltassák meg motorkerékpárjaikat, a szükséges karbantartási, javítási munkákat szakemberrel végeztessék el. A fékek, izzók, kerekek, gumik, valamint a kormányberendezés állapotára különös figyelmet fordítsanak.

A tavaszi napsütésben útnak indulóknak számításba kell venniük, hogy a szép időjárás ellenére az aszfalt hőmérséklete még alacsony lehet és a gumik sem melegszenek fel annyira, mint a nyári időszakban. Így az abroncsok tapadási tulajdonságai még közel sem ideálisak.

Nagyon fontos a megfelelő öltözék kiválasztása. Bukósisak nélkül ne induljanak el és lehetőség szerint használjanak kifejezetten motorozáshoz kialakított védőruházatot. Az öltözék akkor megfelelő, ha abban kényelmesen tudnak mozogni, és vezetés közben nem akadályozza, zavarja viselőjét.
Tavasszal, miután hónapok óta nem közlekedtek motorkerékpárjaikkal, fel kell frissíteniük vezetéstechnikai ismereteiket. Alacsonyabb sebesség mellett gyakorolják be ismét a biztonságos kanyarodást, megállást, elindulást, járművek közötti manőverezést.

A biztonságos közlekedés elengedhetetlen feltétele a közúti közlekedés szabályainak ismerete és következetes betartása. Ha a motor vezetője a téli időszakban más járművel közlekedett, akkor is tanácsos átismételni az előírásokat.
Ne feledjék: a rossz időjárási viszonyok még a gyakorlott motorosokat is próbára tehetik. Esős időben mindenképpen mérsékeljék a sebességüket. Ha menet közben észlelik, hogy feltámad a szél, lassítsanak annyira, hogy járművüket biztonságosan meg tudják tartani. Különösen a felüljárókon, nagyobb járművek szélárnyékából kiérve közlekedjenek óvatosan. Nagy vihar esetén, biztonságuk érdekében álljanak meg, és addig ne menjenek tovább, míg nem javul az időjárás.

A dinamikus közlekedés a motorozás egyik fő előnye, de legyen figyelemmel a többi közlekedésben résztvevőre is, részükre egy gyorsan mozgó, hirtelen gyorsuló motor észlelése nehézkes, erre való tekintettel kellő körültekintéssel közlekedjen motorkerékpárjával!

A Szeghalmi Rendőrkapitányság
minden motortulajdonosnak
balesetmentes szezont, jó utat kíván!

Fzesgyarmat KEOP Projekttbla 4_1_1_ Projekttbla testverprogram top_5_3_1

 

Önkormányzat elérhetőségei: Telefon: 06-66/491-058, Fax: 06-66/491-361, E-mail: info@fuzesgyarmat.hu, Cím: 5525 Füzesgyarmat, Szabadság tér 1.